Jonge mantelzorgers

Zorg jij voor een familielid dat chronisch ziek is, gehandicapt of een psychische aandoening heeft? Houd je weinig tijd meer over om leuke dingen te gaan doen met je vrienden, of om te sporten? Het kan zijn dat je daardoor soms niet lekker in je vel zit. Dat moet natuurlijk niet! Zorg goed voor jezelf: leef en eet gezond, beweeg en breng ook tijd door met mensen van wie je energie krijgt. Geef aan wanneer je thuis beschikbaar bent en wanneer je even tijd voor jezelf nodig hebt. Dat is niet egoïstisch, maar juist nodig om het vol te houden. Neem de tijd om leuke dingen te gaan doen. Zoek contact met andere jongeren die ook zorgen voor een gezinslid. Vaak heb je aan een half woord genoeg en het is fijn als iemand precies snapt wat jij bedoelt en meemaakt. Praat met mensen die je vertrouwt. deBasis kan jou hierbij helpen!

Hoe kunnen we jou verder helpen?

Samen met jou kijken we hoe je de zorg vol kunt houden en toch leuke dingen kunt blijven doen. Ook kunnen wij jou in contact brengen met lotgenoten. Wil je meer informatie? Bel (0598) – 698 114 of mail naar info@debasisveendam.nl

Kijk ook eens op onderstaande websites:
www.kopstoring.nl/site/Kopstoring
www.kankerspoken.nl

Informatie voor onderwijsprofessionals

Als je in het onderwijs werkt, dan krijg je vroeg of laat te maken met jonge mantelzorgers. 1 op de 5 kinderen groeit namelijk op met een zorgsituatie binnen een gezin. 

Waarom aandacht voor jonge mantelzorgers? 
Extra aandacht en begrip voor deze jongeren is belangrijk, omdat ze door hun zorgtaken vaak minder tijd hebben voor schoolwerk, maar ook voor vrienden en vriendinnen en hobby’s. Daardoor hebben ze meer risico op lichamelijke en emotionele klachten, zoals stress, zorgen, vermoeidheid, onbegrip, angst en depressieklachten. Op school uit zich dit in verslechterde schoolprestaties, motivatie- en concentratieproblemen en/of zelfs studievertraging.

Onderwijstoolkits: wat kun je als school doen?
Maar hoe signaleer je nou een jonge mantelzorger? En hoe kun je jongeren nou het beste ondersteunen? Om je hiermee op weg te helpen, heeft MantelzorgNL onderwijstoolkits ontwikkeld.


 

 Agenda

Op dit moment zijn er geen geplande activiteiten.

Overzicht